15 забавни факта за панди, които не сте знаели (#7 ще ви впечатли)

Когато мислим за гигантски панди, се сещаме за прекрасни черно-бели мечки. Те са сладки и имат много фенове по целия свят. Но наистина ли познавате панди? Следват 15 интересни факта за гигантска панда, които ще ви помогнат да научите повече за тях.

1. Една година на панда е еквивалентна на три човешки години.

Панда на дървото

Една година на панда е еквивалентна на около три човешки години по отношение на продължителността на живота. Гигантските панди живеят 18-20 години в дивата природа и 25-30 години в плен. Най-старата гигантска панда в света беше Синсин („Нова звезда“) в зоопарка в Чунцин на 38 години и четири месеца (1982–2020). Това е еквивалент на 115 човешки години.

2. Пандите имат 6 пръста!

панда яде бамбук

Шестият пръст на панда е като човешки палец . Той има същата функция като палеца, но всъщност представлява необичайна кост на китката или противопоставяща се пета на лапата със силни мускули, но без подвижни стави, което му позволява да хваща храна.



Те могат да притискат бамбука в тлъсти форми на пура с 6-тата си цифра за ефективно хранене.

Програма за доброволци Giant Panda Програма за доброволци Giant Panda Всички неща, които трябва да знаете Виж повече

3. Пандите ще изоставят дете, ако то има близнаци.

Бебе панда с майка си

Дивите панди обикновено имат само едно малко, докато пандите в плен е по-вероятно да имат близнаци. В дивата природа, ако майката панда има две малки, тя ще храни само този, който смята за по-силен . Другият е оставен сам да се оправя.

Причината за това е, че новороденото малко е много слабо. Малките започват да ядат бамбук на около 12-месечна възраст, но дотогава са напълно зависими от майка си. Така че в дивата природа женските панди нямат достатъчно мляко или енергия, за да се грижат за две малки.

Китайски хороскоп заек 2016

Малкото остава при майка си, докато не забременее отново, когато малкото е на около година и половина. Ако майката не забременее, малкото ще остане при майка си до навършване на две години и половина.

4. Пандите обичат да се катерят по дърветата и могат да плуват.

Панда на дървото

Гигантските панди са добри катерачи на дървета . Могат да се катерят по дървета от 7-месечна възраст.

В дивата природа гигантските панди (особено малките) се катерят по дърветата да избягват враговете си и огледайте заобикалящата ги среда. Тъй като е по-безопасно на дърво, много гигантски панди обичат да спят на дървета.

Понякога те просто се катерят, за да разгледат пейзажа.

Гигантските панди са мечки и като другите мечки могат да плуват.

5. Храненето и спането съставляват ежедневието на пандите.

панда яде бамбук

Типичен възрастен от 45 килограма (100 паунда). прекарва до 12 часа в хранене 12 до 38 килограма (26–84 lb) бамбук на ден. Пандите могат да достигнат 150 кг (330 lb) в плен и да ядат дори повече!

Когато не ядат и търсят храна, пандите спят през по-голямата част от останалото време. В дивата природа гигантските панди спят от два до четири часа между храненията.

6. Пандите са самотници.

Сладка панда

Гигантските панди са самотни животни . В дивата природа те имат собствена територия и не позволяват да бъде нападната от други панди.

Това е така, защото гигантските панди се хранят с бамбук и не е необходимо да ловувате съвместно . Те трябва да ядат много бамбук, за да задоволят хранителните си нужди. Ако гигантските панди живееха на групи, щеше да има конфликт за получаване на достатъчно бамбук, което би се отразило негативно на оцеляването на всички.

Една панда обикновено се нуждае от собствени 3–8 квадратни километра (1–3 квадратни мили) бамбукова гора, за да оцелеете.

7. Една панда може да изкара 28 килограма (62 фунта) на ден!

снимка на панди

99% от диетата на пандата се състои от бамбук, но храносмилателният му тракт запазва месоядни характеристики . Способността на гигантските панди да усвояват бамбук е ниска - по-малко от 20 процента, а самият бамбук е с ниско съдържание на хранителни вещества. Така, за да поддържат енергията си , пандите трябва да ядат много бамбук и по този начин да какат много!

Гигантски панди акане на всеки 15-20 минути . По-голямата част от изпражненията им са несмлени бамбук.

В миналото местните жители правеха несмлените парчета бамбук в изпражненията в рамки за картини и отметки - забележително е, че не миришеха!

Препоръчва се статии
Национален природен резерват Wolong (Wolong Panda Center), резерват за диви панди Национален природен резерват Wolong (Wolong Panda Center), резерват за диви панди Често задавани въпроси за гигантски панди, въпроси и отговори на гигантски панди Често задавани въпроси за гигантски панди, въпроси и отговори на гигантски панди Поведение на гигантските панди — какво правят те цял ден Поведение на гигантските панди — какво правят те цял ден Диви панди: 8 неща, които сте направили Диви панди: 8 неща, които не знаехте Жизненият цикъл на гигантските панди Жизненият цикъл на гигантските панди 20 неща, които спечелихте 20 неща, които няма да знаете за червените панди Характеристики на гигантски панди Характеристики на гигантски панди Какво ядат панди? И други забавни факти за хранене Какво ядат панди? И други забавни факти за хранене

8. Пандите са яли месо.

гигантска панда

Когато гигантски хищници като саблезъбите тигри вече не бяха наоколо, пандите не трябваше да бъдат толкова бързи и се превърнаха в специалисти по хранене на бабуи, за да избегнат да изчезнат сами.

Може да ги познаваме, че ядат само бамбук, но те също обичат някои плодове и могат да ядат месо.

Препоръчва се обиколки:
  • 2-дневна обиколка на доброволческа програма Wolong Red Panda
  • 12-дневен пазач на панда и класически чудеса

9. Пандите имат черно-бели палта.

черно-бяла панда

Черно-белите палта на панди са добър камуфлаж . Пандите трябва да прекарват по-голямата част от времето си в търсене на бамбук, който да ядат в местообитанията си, които са предимно гори и заснежени планини. Черно-бялото им оцветяване им помага да избягват нежеланото внимание.

В бяло от техните палта помага на панди скрий се в снега , и на черен им помага се слеят със сенките на гората .

Препоръчва се обиколки:
  • Еднодневна обиколка на доброволческата програма Dujiangyan Panda
  • Еднодневна обиколка на панда в Ченду и Съчуан

10. Пролетта е сезонът на чифтосване за пандите.

Две панди на дървото

Женските гигантски панди са в жега веднъж годишно само за два до три дни всеки път , обикновено през март до май всяка година. Бременността продължава около 5 месеца.

В дивата природа, женските гигантски панди ще издават специални звуци като баа, кучешка кора или кравешка кора по време на фертилния си период, докато мъжките гигантски панди ще оставят ароматни маркери като знак за привличане на женски гигантски панди.

Женските често се чифтосват с няколко конкуриращи се мъжки, докато мъжкият също ще търси различни женски за чифтосване.

След чифтосване мъжките и женските панди живеят отделно, а работата по изграждането на бърлога и отглеждането на малки се извършва само от женски панди.

Препоръчва се обиколки:
  • 2-дневна обиколка на доброволческа програма Wolong Red Panda
  • 12-дневен пазач на панда и класически чудеса
Как да планирате обиколка на Панда Как да планирате обиколка на Панда Всички неща, които трябва да знаете Виж повече

11. Малките панда са розови.

Новородено панда тежи само 100 грама (3,5 унции). Те са без козина, розов и сляп . Тяхната емблематична черно-бяла козина расте след около три седмици.

Пандите обикновено се раждат през август. Така че, ако искате да видите сладки малки панди, елате през август.

Ние сме компилирали още факти за бебетата панди .

змия за съвместимост на китайската зодия

12. Пандите не спят зимен сън.

панда

Гигантските панди не спят зимен сън защото диетата им, базирана на бамбук, им пречи да съхраняват достатъчно мазнини да спя през зимата.

П и не се страхуват от студа. Дори при температури до -4°C (25°F), те все още могат да бъдат намерени да се разхождат в бамбукови горички с дебел сняг.

Препоръчва се обиколки:
  • Еднодневна обиколка на панда в Ченду и Съчуан
  • 4-дневна задълбочена обиколка на панда във Волонг

13. Пандите използват аромат, за да маркират територията си.

прекрасна панда

Гигантските панди маркират своята територия като оставят аромата си върху кората на дърветата чрез урината , триене на ароматни жлези и други начини. Колкото по-високо са в състояние да маркират аромата си върху дърво, толкова по-силни са те, е общо правило в общността на пандите.

Опитът да пикаеш по-високо и да търкаш по-високо е неконфликтен начин да се състезаваш за права на чифтосване.

14. Има два подвида гигантска панда.

Sichuan giant pandaSichuan giant panda

Има Sichuan giant pandas и Гигантски панди Цинлин . Пандите Qinling съставляват само 18,5 процента от общата популация на гигантски панди.

Почвата, климатът и растителността на Съчуан са много различни от тези на планините Цинлин, така че външният вид, цветовете и формата на тялото на гигантските панди на двете места са различни.

Главата на гигантската панда в Съчуан е подобна на тази на мечка, докато главата на гигантската панда Qinling е по-подобна на котка, с по-малък череп и по-големи зъби.

Двете панди са от един и същи произход, но разделени от голяма река и планини и допълнително изолирани от човешка дейност. Това изчисляват палеонтолозите те прекъснаха контакта си преди 50 000 години , а след това започна процесът на самостоятелно възпроизвеждане и еволюция.

15. Гигантските панди вече не са застрашени!

Усмихната панда

Благодарение на усилията за опазване на гигантските панди, тяхната популация вече е над 2200. Тяхната дива популация се е увеличила до 1864, а броят на отглежданите в плен гигантски панди е достигнал 422. Следователно, тяхното ниво на заплаха е намалено от застрашено до уязвимо .

Посетете Сладките панди с нас

свържете се с нас

Ако искате да видите прекрасните гигантски панди в Китай, ние можем да ви направим обиколка, за да видите панди според вашите специфични изисквания.

Вижте нашите най-избрани маршрути за панда по-долу за вдъхновение: